Samimiyet, sadece sıcaklık, sevgi dolu davranmak değil elbette. Doğruyu söylemek, içinden geleni anlatmak da samimiyet. Hikayeni seni sevmeyenlerin bile sevmesi demek bazen de. Çünkü anlattığın şey samimidir. Küfrün içten, isyanın yürektendir. Modern Türkiye sineması ya da yeni sinemamız mı desek dilini kağıt üzerinden kurtardıktan sonra samimiyetini de bir şekilde artırdı. O filmlerden bazı sahneleri sizler için derledik. Tüm samimiyetimizle. Eklemek istediklerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.
Girişi muhtarla yapalım, çıkışa bir padişah buluruz elbet (gülüşmeler)…
Bir sofranın başında toplanmış farklı meslekten, yaşlardan bir grup adam. Ortadaki muhtar. Epey gün görmüş, tek derdi yaşadığı yer. (Başkalarına göre makam düşkünü-ama onun ihtiyacı yok) Varlığını bir şeye armağan eden bu adam karşındakileri ikna etmeye çalışıyor. Samimi, yaşayanlar kadar ölüleri düşünecek kadar da insan. Ercan Kesal performansı ile Biz Zamanlar Anadolu’da.
___
Sevgili generalim Cevat Bey ve kadirşinas yalakaları! Şunu iyi bilin ki; gösteriş budalası insanlardan, gösterişli laflardan, gösterişin kendisinden hiç hoşlanmam! Bu bir…
…diye başlayan bir Yeraltı filminden Engin Günaydın üst performansı. Yeraltı’nda düşündükçe diplere giden kahramanımız ve yaşadığı öfke. Herkese ve her şeye. Bastıra bastıra kendini yiyen bu karakter maskesini kenara bırakır ve samimiyetini kuşanarak saldırıya geçer.
____
Sarmaşık’ın Adanademirsporlu kahramanı Cenk, yolunu bulan yolsuzlardan. Her ortamda ayakta durmayı başaran mahallenin işgüzar müptezellerinden. Vicdanı da var. Kaçak elektrik kullananlardan para alarak geçiniyor; ama diyor ki onlar da çalıyor. Son yediği dayağı da abartılı bulması elbette çok daha samimi!
____
İnsan hayalleri ile var. Karakteri de hayalleriyle bütünleşik. Muhsin Bey mesela. Büyük değil insani hayaller peşinde. Kız Kulesi’ni görmek ister. Ali Nazik‘inkiler ise daha başka. Ama en azından samimi!
___
Bir polis memuru emekliliğe uğurlanır. Masa altından çay bardağında aslan sütleri çıkarılır ve Cem Yılmaz uzun süre konuşulacak bir performansa imza atar. Arada “kalk kız kalk” der mesela. Şarkının coşkusu tüm kahveyi ve bizi sarmalar.
___
Ressam olur insan başkalarının kalbini kazıya kazıya, resim olur insan kazına kazına… der Savaş Dinçel. Aşk acısı, karşılıksız aşk… sevgililer… Hepsi iz bırakır. Hayatın kendisi de dar alanda kısa paslaşmalardan ibaret değil midir?
____
Ne olmuş yani büyük adam olamadıysak Hayallerimizi satmadık ya… der Rina‘da rahmetli Erdal Tosun. Hayata uzaktan bakan, acıyla yakın akraba bir adamın bir çocuğa nasihatleri…
____
Her Şey Çok Güzel Olacak filminin en güzel karakteri belki de Selim Naşit’in canlandırdığı aksi babadır. İki ziyaret biri Altansız diğeri Altanlı. İkisi de candan ve gerçekçi. Baba ile oğul arasındaki o sert duvar ve kırgınlığın öfkeye dönüşmesi.
____
Kader. Herkesin inandığı bir şey vardır… Benimki de sensin. Aşık adamın kapı kolu, ayak bağı olmaya bile razı olduğu o sahne. Samimidir.
___
Serkan Keskin ve Funda Eryiğit bir kafede oturup birbirlerini tanımak için prosedür icabı sorular soran iki karakteri canlandırıyor. Bir sahnede (büyük ihtimalle çekim hatası) Funda Eryiğit kendini tutamayıp gülüyor. Serkan Keskin de sahneyi kurtarma çabasında. O kadar samimi bir sahne ki iyi ki bu haliyle yayınlanmış. Bir de otobüs sahnesi vardır ki. O da güzel bir ters köşedir.