“Troya Hazineleri Asırlık Hasret” belgeseli bu akşam ilk kez 23.30’da TRT 2 ekranlarında seyirciyle buluşacak.
Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann’ın 1873 yılında Osmanlı topraklarından Yunanistan’a, daha sonra ise Almanya’ya kaçırdığı ‘Troya Hazineleri’nin hikayesini odağına alan belgesel, 2018 Troya Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen tek film oldu.
Schliemann 1870 yılında Troya’da kazı izni almış ancak Osmanlı Devleti ile yaptığı kazı protokolüne uymayarak bulduğu hazineleri yurt dışına kaçırmıştı. Osmanlı Devleti’nin hazineleri geri alabilmek için yaptığı uzun uğraşlar yıllarca sürdü fakat bir sonuca ulaşılamadı.
‘Troya Hazineleri Asırlık Hasret’, yaşanan bu süreci Osmanlı ve Yunanistan belgeleri ışığında, uzman görüşleri ile birlikte ortaya çıkartmaya hazırlanıyor.
Yönetmeliğini Nihal Ağırbaş’ın yaptığı belgeselin senaryosu gazeteci Ömer Erbil tarafından kaleme alındı. Çok sayıda oyuncunun yer aldığı filmde Schliemann’ı tiyatro ve sinema oyuncusu Cenan Çamyurdu canlandırdı. Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Doç Dr. Ali Sönmez ile Arkeolog Nezih Başgelen filmin danışmanları arasında yer aldı. Troya Hazineleri Belgeseli, 2018 Troya Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen tek film oldu. Çanakkale Valiliği tarafından özel ilgi ile desteklenen filmin ana sponsoru Nurol Holding.
Belgeselde röportaj ve gerçek görüntülerin çekilmesi 3 hafta sürerken, hikaye profesyonel oyuncularla adım adım canlandırıldı. Heinrich Schliemann’ın kazı notları ve hatıralarından alıntılarla oluşturulan senaryoda Schliemann’ın rotası, Çanakkale’de yaptığı araştırmalar, eserleri kaçırdığı Karanlık Liman dahil her yer birebir çekildi. Drama çekimleri 1.5 hafta sürdü. Kazı sahneleri için özel bir alanda Troya antik kenti yeniden canlandırıldı. İç mekan drama çekimleri için İzmit Seka Kağıt Fabrikası’nda oluşturulan plato kullanıldı.. Belgesel ekibi, eserlerin kaçırıldığı Almanya’da eserleri yerinde görüntüledi ve Alman uzmanlardan görüş aldı.
Yurt dışı çekimleri ve post prodüksiyon aşaması ile birlikte 5 ayda hazırlanan belgeselin ilk gösterimi bu yıl Eylül ayında düzenlenen Adana Film Festivalinde gerçekleşecek. 27 Eylül saat 12.00de izleyici karşısına çıkacak film daha sonra yurt içi / yurt dışı festival ve yarışmalara katılacak. 76 dakikalık uzun metraj drama belgesel film 4k olarak çekildi.
Başrolünde Çağatay Ulusoy’un yer aldığı “Kağıttan Hayatlar” filminden ilk fragman yayınlandı.
Çağatay Ulusoy’un çöp toplayıcısı olarak yer aldığı Kağıttan Hayatlar filminden ilk fragman yayınlandı. Netflix‘te yayınlanacak olan filmin yönetmen koltuğuna Ayla, Müslüm, Türk İşi Dondurma gibi başarılı yapımların yönetmeni Can Ulkay oturuyor.
Behzat Ç. dizisinin senaristi Ercan Mehmet Erdem tarafından kaleme alınan filmde Ulusoy‘a Emir Ali Doğrul, Selen Öztürk, Ersin Arici ve Turgay Tanülkü eşlik ediyor. Merakla beklenen film, 12 Mart tarihinde Netflix‘te ekranlara gelecek.
Çağatay Ulusoy’un başrolünde çöp toplayıcısı olarak yer aldığı Mücadele Çıkmazı filminin adı ve yayın tarihi değişti.
Çağatay Ulusoy’un çöp toplayıcısı olarak yer aldığı Mücadele Çıkmazı filminden gösterim öncesi radikal değişimler yaşandı. Netflix‘te Mücadele Çıkmazı olarak ekranlara gelmeyi planlayan filmin adı “Kağıttan Hayatlar” olarak değiştirildi.
Yönetmen koltuğuna Ayla, Müslüm, Türk İşi Dondurma gibi başarılı yapımların yönetmeni Can Ulkay‘ın oturduğu filmin gösterim tarihi de 15 Mart’tan 12 Mart’a alındı.
Behzat Ç. dizisinin senaristi Ercan Mehmet Erdem tarafından kaleme alınan filmde Ulusoy‘a Emir Ali Doğrul, Selen Öztürk, Ersin Arici ve Turgay Tanülkü eşlik ediyor.
Bu sene 53. sü düzenlenen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri’nin Onur ve Emek Ödülleri’nin kimlere verileceği belli oldu.
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 53. SİYAD Türkiye Sineması Ödül Töreni’nde Onur Ödülleri’nin oyuncu Nur Sürer ile belgesel sinemacı Can Candan’a, Emek Ödülü’nün ise Cine Majestic Sinemaları’nda makinist olarak görev yapmakta olan emektar sinema çalışanı Ali Koçoğlu’na verileceğini açıkladı.
53. SİYAD Türkiye Sineması Ödülleri’nin kısa film, belgesel ve fantastik film dallarındaki adayları da belli oldu. En İyi Film başta olmak üzere diğer dallardaki adaylar daha önce açıklanmıştı. 2020 Türkiye sinemasının toplam 16 kategoride SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenecek olan en iyileri, Mart ayında gerçekleştirilecek törende açıklanacak.
SİYAD kısa film, belgesel ve fantastik film dallarındaki adaylar da belli oldu.
SİYAD Giovanni Scognamillo Fantastik Film Ödülü adayları:
Bina – Orçun Behram
Bir Annenin Sonatı [kısa metraj] – Fehmi Öztürk
Free Fun [kısa metraj] – Fehmi Öztürk
Peri: Ağzı Olmayan Kız – Can Evrenol
Tapınak [kısa metraj] – Murat Uğurlu
SİYAD Kısa Film Ödülü adayları:
Büyük İstanbul Depresyonu – Zeynep Dilan Süren
Paydos – Öykü Orhan
Sürgünde Bir Yıl – Malaz Usta
Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye – Yavuz Akyıldız
Yara – Onur Güler
SİYAD Orta-Uzun Metraj Belgesel Ödülü adayları:
Ah Gözel İstanbul – Zeynep Dadak
Atık Sözlüğü: Tanımların ve İmajların Geri Dönüşümü – Alper Şen
Hayalimdeki Sahneler – Metin Akdemir
Maddenin Halleri – Deniz Tortum
Mimaroğlu – Serdar Kökçeoğlu
Miss Holokost Survivor – Eytan İpeker
SİYAD Kısa Metraj Belgesel Ödülü adayları:
Buluşma – Nurbanu Asena
Cemile Sezgin – Aylin Kuryel, Raşel Meseri
Oyuncakçı Saklı Yadigarlar – Yağmur Kartal
Seval – Ahmet Keçili
Silivri’den Mektuplar (Letters from Silivri) – Adrian Figuero