Multikulti Haberler belgeseli, 25 Nisan Perşembe günü, 27. Sosyoloji Günleri kapsamında İstanbul Üniversitesi’nde gösterilecek.
Gösterimin ardından medya ve göçmenlik üzerine çeşitli çalışmalar yürüten prodüktör – yönetmen Semra Güzel Korver ile bir söyleşi yapılacak. Film 04 Mayıs Cumartesi günü de TRT ekranında olacak.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen 27. Sosyoloji Günleri’ne prodüktör-yönetmen Semra Güzel Korver konuk olacak. 25 Nisan Perşembe günü, saat 14:00’de gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında Korver’in son filmi Multikulti Haberler gösterilecek. Sekiz yıldır Avrupa Konseyi, Avrupa Yayın Birliği ile Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği’nde medya ve göçmenlik üzerine çeşitli çalışmalar yürüten Korver, Türkiyeli göçmenler Alman medyasında nasıl algılanıyor, manşetlere nasıl yansıyor, göçmenlerle ilgili önyargılarda medyanın rolü nedir, İslam Alman medyasında nasıl anlatıyor, Türkiye kökenli gazeteciler Alman medyasında çalışırken ne tür sıkıntılarla karşılaşıyor gibi konuları değerlendirecek.
YAKINDA TV EKRANLARINDA
Almanya ile imzalanan ilk ‘işçi göçü’ anlaşmasının 50’nci yılı anısına bir dörtleme olarak hazırlanan ‘Almanya’da Yarım Asır’ belgesellerinin ikincisi Multikulti Haberler’in galası 06 Nisan Cumartesi günü TRT İstanbul Radyosu’nda yapıldı. ZDF Genel Yayın Yönetmeni Peter Frey, RTL’nin ünlü sunucusu Nazan Eckes, Bild Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann, ARD editörlerinden Erkan Arıkan, Der Spigel Editörü Bernhard Zand, RBB Editörü Cem Dalaman, WDR Türkçe Yayınlar Müdürü Murad Bayraktar, Medya ve Sorumluluk Enstitüsü Deirektörü Dr. Sabine Schiffer gibi önemli isimlerin görüşlerinin yer aldığı film çok yakında televizyon ekranlarında da olacak.
Serinin ilk filmi ‘Alamanya Alamanya’, 27 Nisan Cumartesi (21.00) ve 30 Nisan Salı günleri (12.00-22.00) TRT Belgesel’de izlenebilecek. Serinin ikinci filmi Multikulti Haberler ise 04 Mayıs Cumartesi (21.00) ve 07 Mayıs Salı (12.00-22.00) günleri aynı kanalda yayına girecek.
ADINI RADYODAN ALDI
Göç alan bazı Batılı ülkelerin göçmenlerin entegrasyonu için benimsediği “çok kültürlülük” politikasını tanımlayan ‘Multikulti’ aynı zamanda Almanya’daki bir radyonun ismiydi. 1994 yılından itibaren aralarında Türkçenin de bulunduğu 18 dilde yayın yapan ‘Radyo Multikulti’nin 2008 yılında kapatılması Almanya’nın göç politikalarındaki değişiminin simgelerinden birisi oldu. Çekimleri Almanya’da gerçekleştirilen ve bir yılda tamamlanan ‘Multikulti Haberler’ belgeselinde, 1964 yılında kurulan ve bir fenomene dönüşen ilk Türkçe radyolardan Köln Radyosu’nun öyküsü, Radyo Multikulti, Türkçe yayınların Almanca öğrenilmesine etkisi gibi konular değerlendiriliyor.
Program:
Sosyoloji Günleri
Yer: İstanbul Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Amfi 5 – Vezneciler
Tarih: 25 Nisan, Perşembe
Saat: 13:30-15:00
MULTIKULTI HABERLER: Yapımcı – Yönetmen: Semra Güzel Korver Kamera: Tevfik Öber – Kamber Koytaviloğlu / Kurgu: Mehmet Şamil Yılmaz Müzik: Sinan Sakızlı / Yapım yılı ve süresi: 2013, 50
“ALMANYA’DA YARIM ASIR” DÖRTLEMESİ
Genel Yönetmen: Semra Güzel Korver
1. Alamanya Alamanya: Semra Güzel Korver (Ayla K. Tezgören ile), 2011, 52’
2. Multikulti Haberler: Semra Güzel Korver, 2013, 50′
3. Hauptschule’den Üniversiteye: Bülent Çubukçu, 2013, 30’
4. İş gücü istemiştik insan geldi: Bülent Çubukçu 2013, 40’
Sinefesto | Sema Zahide Sadriler