Sinema Kitapları
Sinemada Anlam ve Anlatım
Oğuz Adanır
SAY YAYINLARI
“Anlam nedir? Anlam kavramının tanımı ya da açıklaması nasıl yapılabilir? Sinematografik açıdan anlam incelemesi nerede başlar, nerede biter? Bütün bu ve benzeri soruların yanıtlarını verebilmek gerçekte oldukça güç bir iştir. Çünkü bunun için felsefe, din, toplum, kültür, dilbilim, anlambilim tarihi konusundaki çalışmaları bilmek ve sentezlemiş olmak gerekir. Ancak bu düzeyde bile olsa, yine verilebilecek bir ilk yanıt vardır. Eğer kültür, insanın deliliğini kontrol etme sanatıysa, düşünüp konuşmaya ve yazmaya başlandığından bugüne insanın ‘anlam’ yaratma ve üretmekten başka bir şey yapmadığı söylenebilir. Çünkü dinler ve inançlar, yasalar ve kurumlar, gelenek ve göreneklerin tümünün kökeninde ‘anlam’ sorunu yatmaktadır. Tüm mitolojilerin amacı, evrende yapayalnız olduğunu düşünen insanı rahatlatıp çıldırmasını engellemek ve ölüme (aynı zamanda kaderine) boyun eğerek yaşamını sürdürmesini sağlamaktır.”
Oğuz Adanır
Sinemada Anlam ve Anlatım, psikolojik ya da simgesel bir anlam taşıyıcısı ya da aktarıcısı diyebileceğimiz sinema ile anlam ve anlatım ilişkilerini çok boyutlu ve birçok farklı yönden ele almaktadır. Genel olarak sınırlandırılmaya çalışılan anlam ve anlatımın sinemanın imkânlarıyla nasıl sonsuz sayıda anlam ve anlatım biçimine dönüşebildiğini ayrıntılı biçimde ortaya koyar. Zihniyet, Sanatsal Anlatım ve Sinema ilişkileri; Britanya Hastanesi ve Faize Hücum filmlerinin örneklendirilmesiyle ele alınan filmsel anlatım süreçleri ve Türk Sinemasında Anlam Sorunlarının ele alındığı üç ana bölümden oluşmaktadır.

Etkinlikler
Perspektif’in Temmuz dosyası: “Göç ve Sinema”
Perspektif Dergisi Temmuz ayında “Göç ve Sinema” dosyasıyla yayınlandı.
Batı Avrupa’da milyonlarca Türk kökenli yaşıyor. Bu kesim, aynı zamanda sinema sektörüne de “göç sineması” ile farklı bir hareketlilik getirdi. Perspektif Dergisi’nin temmuz sayısı bu hareketliliği mercek altına alan “Göç ve Sinema” dosyasıyla yayınlandı.

“Yersiz-Yurtsuzluktan Evrenselliğe: Göç Sineması”. Fırat Çakkalkurt’un Perspektif’in “Göç ve Sinema” başlıklı dosyasının giriş yazısı için kaleme aldığı makale bu başlığı taşıyor. Bu başlık aynı zamanda, işgücü göçünün ardından Batı Avrupa’da yerleşik hale gelmiş sayısız insanın sinema alanında yaşadığı değişimi de özetler nitelikte.
Göç sinemasının, “üçüncü sinema” ve “aksanlı sinema” gibi kavramlarla da ifade edildiğini belirten Çakkalkurt, göç sinemasında eleştirel farkındalığın yüksek olduğunu vurguluyor. Çakkalkurt’a göre göç sineması, ana akıma mesafeli bir sinema türü. Çakkalkurt göç sinemasının bu yönüyle ulusal sinema kavramının boş bıraktığı alanda tamamlayıcı bir rol oynadığı görüşünde.
Dosyaya “Göçün Görsel Kültürü” başlıklı bir makaleyle katılan Dr. Ömer Alkın ise merceği “göç sineması”nın üreticilerine çeviriyor. Genç film yapımcılarının karşılaşacağı zorluklarla mücadele edebilmeleri için uygun şekilde düzenlenmiş bilgi kültürüne ve erişim kaynaklarına dâhil edilmeleri gerektiğini söyleyen Alkın, sinema ile ilgilenen göç kökenlilerin, sektöre erişimdeki zorluklarına değiniyor.
Dosyada Avrupalı Türklerin sinema tercihleri de araştırma konusu edilmiş. Meltem Kural “Avrupalı Türkler Ne İzliyor” başlığıyla kaleme aldığı yazıda Berlin merkezli film dağıtım şirketi AF Media’nın sahibi Ali Fidan’ın görüşlerini paylaşıyor.
Senarist ve yönetmen Yasemin Şamdereli ve Haluk Piyes gibi isimlerle söyleşilerin yer aldığı dosyada bütün yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
Sinema Kitapları
Nuri Bilge Ceylan’ın Kitabı “Bir Zamanlar Anadolu’da” Raflarda
Nuri Bilge Ceylan‘ın Bir Zamanlar Anadolu’da kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.
Nuri Bilge Ceylan‘ın Bir Zamanlar Anadolu’da kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.
2011 yılında çektiği Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödülü kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın aynı adlı kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.
Dünyanın en iyi filmleri arasında yer alan ve Türk sinemasını güçlü bir şekilde temsil eden Bir Zamanlar Anadolu’da filmi, bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsünü beyaz perdeye aktarmıştı.
Senaryonun çekime başlanmadan önceki orijinal halini derleyen kitapta ayrıca, film hakkında yurtiçi ve yurtdışında yazılan sayısız yazılardan bir seçki, söyleşiler ve yönetmenin kurgu sırasında tuttuğu günlükleri de içeren geniş bir derleme mevcut.
Manşet
Robert McKee’nin Kitapları Yeniden Türkçe’ye Çevrildi
Senaryo hocası Robert McKee’nin kitapları yeniden Türkçe’ye çevrildi.
Senaryo hocası Robert McKee’nin kitapları yeniden Türkçe’ye çevrildi.
Dünyaca ünlü senaryo hocası Robert McKee’nin Story ve Diyalog kitapları yeniden Türkçe’ye çevrildi. Fırat Çakkalkurt editörlüğünde Story kitabı Hikâye başlığıyla çevrilirken, Aslı Yazır tarafından Türkçeleştirilen Diyalog kitabı ise bu hafta raflardaki yerini alıyor.
İstanbul Medya Akademisi Yayınları etiketiyle piyasaya çıkan Hikâye, 2011 yılında Plato Yayınları tarafından basılmıştı. Senaryo yazmanın inceliklerini bu kitapta anlatan McKee şimdiye kadar 50 binden fazla öğrenciye senaryo yazmanın inceliklerini anlattı. Birçok televizyon yazarına, film yapımcısına, senariste, edebiyatçıya, reklamcıya, metin yazarına, aktöre, prodüktöre, yönetmene ve oyun yazarına ilham kaynağı oldu. Öğrencileri şimdiye kadar 27 Oscar, 140’tan fazla Emmy ödülü kazandı. Akıl Oyunları, Yüzüklerin Efendisi, Arabalar, Cindrella Man, Da Vinci’nin Şifresi, Shrek, Karayip Korsanları, X Men, Kayıp Balık Nemo gibi kapalı gişe oynayan filmlerin, Friends, Frasier, Seinfeld gibi dünya çapında popüler televizyon dizilerinin altında onun öğrencilerinin imzası var.
-
Etkinlikler6 gün önce
“12 Punto TRT Senaryo Günleri 2021″in Finalistleri Belli Oldu
-
TV5 gün önce
Haftanın En Çok İzlenen Dizileri (4-10 Nisan 2021)
-
Film2 gün önce
Taika Waititi’nin Seslendirdiği Save Ralph Büyük İlgi Topladı
-
TV2 gün önce
Seksenler Dizisine Zeynep Demirel Dahil Oldu
-
TV5 gün önce
Mehmet Günsür İtalyan Dizisinde
-
Ödüller6 gün önce
74. BAFTA Ödülleri Sahiplerini Buldu
-
Fragmanlar3 gün önce
Hızlı ve Öfkeli 9 Filminden Yeni Fragman Yayınlandı
-
Diziler4 gün önce
Elite Dizisinin Dördüncü Sezon Prömiyer Tarihi Belli Oldu