Afrika Sineması
Mısır’daki Siyasi Kaos Cannes Festivali’nde
Muhammed Mursi’nin darbe ile indirildikten sonra yaşananlar Clash filminde.
Yayınlandı
5 sene öncetarihinde
tarafından
SinefestoMısır’da Muhammed Mursi’nin darbe ile indirilmesi sonrası çıkan siyasi kargaşa Cannes Film Festivali’ne klostrofobik bir film ile dahil oldu.
Tamamı seküler devrimciler ile Müslüman Kardeşlerin destekçileriyle tıka basa doldurulmuş bir polis aracında geçen filmde, aracın içerisine hapsedilmiş insanların gözünden Kahire’de Arap Baharı sonrası patlak veren ayaklanmaları seyrediyoruz.
Yönetmen Mohamed Diab, Arap Baharı’nın çabuk biten umut dolu ortamı sonrası özellikle Kahire’yi saran kaosu Cannes’e taşımak istemiş. Yönetmen film konusunda belli korkularının olduğunu belirtiyor, hepimizin de bildiği üzere Mısır’daki otoriter rejim kendilerine dair hiçbir eleştirel düşünceyi kabul etmiyor ve hemen cezalandırıyor. Diab birçok sanatçının hapse atıldığını ve sayının gittikçe yükseldiğini bu yüzden kendi adına korktuğunu ifade ediyor. Diab’ın filmi Cannes’in resmi bir bölümü olan Un Certain Regard’ın açılışını yaptı.
Diab 2010’daki Cairo 678 filminde ise Kahire sokaklarını saran kadınların artık sıkça maruz kaldığı cinsel istismar konusunu ele almıştı. Son filmi ‘Clash’i yaparken Diab artık paranoyak olmaya başladığının altını çizerek, “Mısır’da herkes artık bu filmi görebilir, provokatif olduğunu düşünebilir ve rahatlıkla size dava açıp sizi hapse attırabilir.” Diab artık devrimci arkadaşlarıyla iletişimi koparmış ve sosyal medyada politika konuşmaya son vermiş.
Filme dönecek olursak, film 2013 ordunun darbesi ile devrilen Muhammed Mursi sonrası sokakları saran korkunç kargaşayı anlatıyor. Hüsnü Mübarek’i iki yıllık sokak mücadelesi ile bitiren Mursi taraftarları ile Müslüman Kardeşlerin yıkılmasını kutlayan herkesi polis araçlarına tıkayan bir sistemi izliyoruz filmde. Polis aracında bulunan iki tarafında insanları gerektiğinde cep telefonlarını ya da sularını paylaşmak zorunda kalırlar. Etrafta uçuşan kurşunlardan ve çetelerin saldırılarından ancak birbirlerine kenetlenerek kurtulabileceklerini anlarlar.
Yönetmen Diab, “Bu filmde herkesin fikrini ortaya koymak istedim, sadece benimkini değil. Aracın içinde 25 insan var ve hepsi gördüğüm birçok kimliği temsil ediyor. Gerçek insanlar onlar.”
Kaynak: http://www.yourmiddleeast.com/culture/egypts-turmoil-comes-to-cannes-festival-in-claustrophobic-new-movie_40829
Çeviri: Elif Şimşek

Bunlar da ilginizi çekebilir
Afrika Sineması
The Criterion Collection, siyahilerin hayatına odaklanan birçok filmi ücretsiz erişime açtı
George Floyd anısına.
Yayınlandı
9 ay öncetarihinde
06 Haziran 2020tarafından
Sinefesto
The Criterion Collection, Amerika’da meydana gelen George Floyd cinayetine dikkat çekmek adına siyahilerin hayatına odaklanan birçok filmi ücretsiz erişime açtı.
Amerika’da siyahi bir adamın polis tarafından öldürülmesi sonrasında birçok insanın sokaklara çıkarak ırkçılığı ve Trump yönetimini protesto etmesi dünya gündemine hızla oturdu.
Protestoların artış göstermesiyle birçok kuruluş George Floyd cinayetine dikkat çekmek için yeni adımlar attı. Sinema tarihindeki önemli filmleri, DVD formatında sinemaseverlere sunan bir Amerikan şirketi The Criterion Collection, ırkçılığa dikkat çekmek için siyahilerin hayatına odaklanan birçok filmi ücretsiz erişime açtı.
Sosyal yaşamlarının yanı sıra sinema ve televizyon sektöründe de ikinci sınıf vatandaş muamelesine maruz kalan siyahilerin çektikleri ve yer aldıkları filmleri erişime açan şirket konuyla ilgili, “Adalet talebiyle sokağa çıkan protestocuları destekliyor ve onların umutlarını paylaşıyoruz. Sistematik ırkçılığa karşı savaşmaya kararlıyız.” ifadeleri kullandı.
Daughters of the Dust, Down in the Delta, Portrait of Jason, Black Panthers ve Losing Ground gibi yapımların yer aldığı seçkiye buradan ulaşabilirsiniz.
Afrika Sineması
Afrika Sinemasından 13 Güzel Film
Afrika sinemasından izlenmesi gereken filmleri sizler için liste haline getirdik.
Yayınlandı
1 sene öncetarihinde
05 Aralık 2019tarafından
SinefestoBab el hadid (1958) Kahire İstasyonu – Mısır

Kahire’deki tren istasyonunda gazete satan Kinawi, aynı istasyonda içecek satan Hannouma adlı çekici genç kadına aşıktır ve ikisinin arasında yakın bir ilişki vardır. Ancak Hanouma, genç adamın aşkına şaka yollu imalarda bulunsa da aslında aynı istasyonda çalışan ve son derece saygı duyulan bir sima olan Abu Sri adında bir görevliye aşıktır.
Youssef Chahine’n yönetmenliğini yaptığı film, 8. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde gösterilmiştir. Ayrıca film, 31. Akademi Ödülleri’nde Mısır’ın En İyi Yabancı Dil Filmi dalına seçilmiş, ancak aday olarak kabul edilmemiştir.
Doa Al Karawan (1959) – Mısır

Henry Barakat’ın yönetmenliğini üstlendiği 1959 yapımı film, Taha Hüseyin’in romanından uyarlanmıştır.
La Noire De (1966) Kara Kız – Senegal

Film, yeni bağımsız olan Senegal’de genç bir siyahi kadının, işverenleriyle birlikte burjuva toplumunun rahatlığını yaşayacağını düşündüğü Fransa’ya çalışmak üzere gitmesini konu alıyor.
Touki Bouki (1973) Bir Çakalın Yolculuğu – Senegal

Senegalli çoban Mory ile genç bir öğrenci olan Anta, Dakar’da tanışırlar. Senegal’den kurtulup Paris’e gitme hayalleri, ikiliyi beklenmedik maceraların ortasına atacaktır.
Sarraounia (1986) – Moritanya

Med Hondo’nun yönettiği Sarraounia, Fransız baskısına maruz kalan Afrika halkının direnişini konu almaktadır.
Yeelen (1987) Parlaklık – Mali

Film, 16. yüzyıl sonunda Fas tarafından işgal etmeden önce Mali’nin (Eski Fransa Sudanı) Bambara kültüründe geçer. Niankoro adında genç bir adam, annesinin ve amcasının yardımları ile doğanın gizemlerini, kutsal Bambara ayinlerindeki unsurların anlamlarını çözmeye çalışır. Ama Niankoro’nun kıskanç ve kindar babası ona engel olmanın yollarını arar ve onu öldürmeye çalışır.
Yaaba (1989) – Burkina Faso

Yaaba, medeniyetin henüz giremediği, kadın ve erkek rolleri arasında uçurum olmayan, semavi din etkeni ile yaşamayan bir toplumun; günlük hayatını, aile yapısını, cinsiyet rollerini, yerel danslarını ve hatta kendilerine özgü şaşırma biçimlerini konu almakta.
Samt El Qusur (1994) – Tunus

Film, Arap dünyasındaki cinsiyet, sınıf ve cinsellik konularını incelemektedir. Kadının toplumdaki yerini yer yer sert bir üslupla yansıtmaktadır.
La Petite Vendeuse de Soleil (2002) – Senegal

Film, Şili sokaklarında koltuk değneği ile dolaşan ve gazete satan Senegalli bir çocuğun başına gelenleri konu almaktadır.
Heremakono (2002) Mutluluğu Beklerken – Moritanya

Nouadhibou bir tarafında okyanus, bir diğer tarafında çöl olan melankolik bir toprak parçasıdır. İnsanlar hep “bir yere giderken” geçerler buradan. Bu kentte yaşayanlar dünyanın dört bir yanından gelen insanların ardından bakarken hep bir şeylerin acısını duyarlar.
Moolaadé (2004) Koruma – Senegal

Afrika’nın; özünü, kültürünü ve yaşantısını içtenlikle ortaya koyan film, günümüzde hala devam etmekte olan kadın sünnetleriyle ilgili yaşanılanları konu alıyor.
Bab’Aziz (2005) – Tunus

Yaşı ilerlemiş ve kör bir derviş olan Baba Aziz, çölde sufilerin her otuz yılda bir gerçekleştirdikleri toplantının bilinmeyen yerini aramaktadır. Küçük torunu Isthar da, ona yardım ve eşlik etmektedir. Hayat dolu olan ve dedesini çok seven Isthar, dervişlerin toplantı yerini asla bulamayacaklarından korkmaktadır.
Mother of George (2013) Nijerya

Adenike ve Ayodele, Brooklyn’de yaşayan Nijeryalı bir çifttir. Mutlu başlayan evlilikleri zaman geçip çocuk sahibi olmak istediklerinde sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Çocuk sahibi olmak isteyip başaramayan çift ya evliliklerini kurtaracak ya da mahvedecek bir kararın eşiğine geleceklerdir.
Afrika Sineması
Kapan’a Büyük Ödül
Kapan filmine Fas’tan büyük ödül.
Yayınlandı
1 sene öncetarihinde
08 Eylül 2019tarafından
SinefestoYönetmenliğini Seyid Çolak’ın yaptığı Kapan filmi, Fas’ta gerçekleştirilen 5. Uluslararası Saidia Film Festivali’nde Büyük Ödül’ü kazandı.
Yönetmenliğini Seyid Çolak’ın yaptığı Kapan filmi Fast’ta düzenlenen 5 Uluslararası Saidia
Film Festivali’nde Grand Prix – Büyük Ödülü kazandı. Fas’ın önemli festivallerinden olan ve
açık havada gerçekleşen festivalde Kapan seyirciden büyük ilgi görürken jüriden de tam not
aldı.
Dünya prömiyerini 41 Uluslararası Moskova Film Festivali’nde yapan ve Seyid Çolak’ın ilk
uzun metrajı Kapan, Fas’ın önemli festivallerinden 5 Uluslararası Saidia Film Festivali’nde
Grand Prix – Büyük Ödül’ünün sahibi oldu. Toplamda 14 filmin yarıştığı festivalde
Kelebeklerin Sessizliği filminde performansıyla Fransız oyuncu Sarah Perles En İyi Kadın
Oyuncu ödülünü alırken, Taxi Bied’in Faslı oyuncusu Mohhamed el Khyari En İyi Erkek
Oyuncu ödülünü aldı. Yarışmada Abu Bakr Shawky’nin Yomeddine filmine en iyi senaryo,
Nejib Belkadhi’nin Bana Bak filmine de En iyi Yönetmen ödülü verildi. Fransa yapımı Naïma
ve Oğulları filmi de festivalden jüri özel ödülüyle ayrıldı. Festivalde ayrıca kısa film ve
belgeseller de sahiplerini buldu. Saidia Marina’sındaki açık havada düzenlenen festivalin
kapanış töreninin sunuculuğunu ise Faslı ünlü aktris Touria El Alaoui yaptı.
KAPAN’A BÜYÜK ÖVGÜ
Festival kapsamında seyirciyle buluşan film, uzun süre alkışlanırken, eleştirmenler tarafından
da övgüyle söz edildi. Kapan festivalin Büyük Ödülü olan Mavi İnci (Perle Bleue) ödülüne
layık bulundu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği TRT’nin ortak yapımcı
olduğu filmin oyuncuları arasında Onur Dilber, Münibe Millet, Serkan Altıntaş, Yasemin
Girgin, Sami Aksu, Güliz Oktar ve Yüksel Akça bulunuyor. Güven Adıgüzel ve Seyid
Çolak’ın ortaklaşa yazdığı filmin senaryosu bir adada 5 balıkçı ve kurt arasında yaşanan
çatışmaya odaklanıyor. İlker Berke filmin görüntü yönetmenliğini üstlenirken filmin
müzikleri ise Ali Saran’a ait. 27-31 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen festivalin jüri
başkanlığını yazar ve akademisyen Lahcen Haddad yaparken, diğer jüri üyeleri ise şu
isimlerden oluştu: yönetmen Driss Lamrini, yönetmen Khalid Ibrahimi, ressam Aziz Azghay,
eleştirmen Azeddine Ouafi, senarist Abdelilah Hamdouchi.

Tahar Rahim’li The Serpent Dizisinden Altyazılı Fragman Yayınlandı

71. Uluslararası Berlin Film Festivali’nin Ödülleri Sahiplerini Buldu

Netflix Türkiye Üyelik Ücretlerine Zam Yaptı

Hızlı ve Öfkeli 9 Bir Kez Daha Ertelendi

Bu Akşam Televizyonda Hangi Filmler Var?

Amazon Prime’da Kaçırılmaması Gereken 10 Dizi

Çağatay Ulusoy’lu BluTV Dizisi Yeşilçam’dan İlk Teaser Yayınlandı

4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali Başladı

Emma Stone’lu Cruella Filminden Fragman Yayınlandı

Christian Bale Dedektif Oluyor

Tahar Rahim’li The Serpent Dizisinden Altyazılı Fragman Yayınlandı

Michael B. Jordan’lı Without Remorse Filminden Fragman Yayınlandı

BluTV’nin Yeni Dizisi Acans’tan Fragman Yayınlandı

Reha Erdem Filmi Seni Buldum Ya!’dan İlk Fragman Yayınlandı

Çağatay Ulusoy’lu BluTV Dizisi Yeşilçam’dan İlk Teaser Yayınlandı
Popüler
-
Dijital3 gün önce
Amazon Prime’da Kaçırılmaması Gereken 10 Dizi
-
Fragmanlar3 gün önce
Çağatay Ulusoy’lu BluTV Dizisi Yeşilçam’dan İlk Teaser Yayınlandı
-
Festivaller3 gün önce
4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali Başladı
-
Dünya5 gün önce
Emma Stone’lu Cruella Filminden Fragman Yayınlandı
-
Hollywood2 gün önce
Christian Bale Dedektif Oluyor
-
Festivaller2 gün önce
Türk Sineması 71. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Tanıtılacak
-
Günün Haberi2 gün önce
Documentary About 9/11 Attacks by Spike Lee to Premiere
-
Hollywood1 gün önce
43. Annie Ödülleri’nin Adayları Açıklandı