Etkinlikler
Kasım’da ‘İstanbul Modern’ Bir Başka!
İstanbul Modern Sinema, Kasım ayında amber’11 Sanat ve Teknoloji Festivali: Öteki Ekoloji ve Pera Fest kapsamındaki filmlerin yanı sıra No More Brick in the Wall: Berlin Duvarı’nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi ve Hollanda’dan Upload Cinema işbirliğiyle gösterilecek web filmleri ile birlikte dört ayrı program ile ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor.
9 Kasım’da yazar ve festival yönetmeni Tuna Yılmaz’ın hazırladığı “No More Brick in the Wall: Berlin Duvarı’nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi” gösterilecek. Saat 16.00’da başlayacak program, bir zamanlar Berlin duvarının, bugünse görünmeyen ama her an duyumsanan hayalet perdelerin ardında ortak bir hisse sahip olan genç sanatçıların işlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor.
10-13 Kasım tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema, bu yıl beşinci yaşını kutlayan Uluslararası Amber Sanat ve Teknoloji Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Bu yılki teması “Öteki Ekoloji” olan festival, insanın doğal ve yapay çevresiyle kurduğu her türlü ilişkiye, yarattığı yaşam alanları ve biçimlerine yeniden bakmayı öneriyor, Bugünden daha iyi bir yaşam için sanat ve teknolojinin kesişimin de “öteki ekoloji”yi sorguluyor.
Bilim, yeni teknolojiler ve sanat üçgeninde bir araştırma ve tartışma zemini olmayı hedefleyen Amber Sanat ve Teknoloji Festivali, 10 Kasım Perşembe günü film gösterimleriyle başlayacak, Cumartesi ve Pazar günleri ise “Öteki Ekoloji” çerçevesinde tema konuşmaları, makale sunumları ve tartışma oturumlarıyla sürecek.
İstanbul Modern Sinema 17 Kasım’da bir ilke imza atıyor: İnterneti beyazperdeye taşıyor. Hollandalı film kulübü Upload Cinema’yı Türkiye’ye davet ederek web filmlerini her ay yeni bir temayla sinemaya getiriyor. Bu ayın konusu “Ben Medyayım”. İnternette dönen en taze videolar sinema salonunda sizleri bekliyor.
Bu yıl 10. yaşına giren Pera Fest kapsamındaki film gösterimleri 24-27 Kasım tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema’da gösterilecek. Toplam 10 filmi içeren dört günlük program Katalonya, Bask Bölgesi ve Galiçya’dan filmlerle çokkültürlülüğe değinirken, Türk sinemasından benzer örneklere de yer veriyor.
No More Brick in the Wall: Berlin Duvarı’nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi
9 Kasım 2011
16.00
.
FİLMLER:
Glukhota / Sağırlık
Ukrayna/2010/11:00/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Yatılı bir sağır-dilsizler okulundaki öğrencilerin yaşantılarından on dakikalık, gerçek zamanlı bir kesit, sağır ve dilsiz oyuncuların canlandırmasıyla ekrana yansıyor.
Aprilis Suskhi / Nisan Soğuğu
Gürcistan/2010/14:00/Siyah-Beyaz/Diyalogsuz/Kurmaca
9 Nisan 1989; Sovyet birlikleri sabahın dördünde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki barışçıl bir gösteriyi şiddetle bastırıyor. Bu korkunç olayda 22 masum insan ölüyor. Nisan Soğuğu, bir Sovyet askerinin insancıl duygularının genç bir Gürcü dansçı sayesinde uyanışının öyküsü.
V Masshtabe / Ölçekli
Rusya Federasyonu/2009/07:14/Siyah-Beyaz/Diyalogsuz/Canlandırma
Minik bir kuşun kendine bir yuva inşa ederken, bir yandan da yeni doğan yavrusu için yiyecek bir şeyler toplaması çok daha büyük ölçekli bazı sonuçlar doğuruyor.
Voice Wanted / Ses Aranıyor
Bulgaristan/2010/13:25/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Yana ünlü bir şarkıcı olmayı hayal etmektedir. Bundan haberi olmayan dünyadaki tek kişi ise erkek arkadaşıdır. Profesyonel bir müzisyen olan erkek arkadaşı, Yana’nın da başvurduğu bir ses yarışmasında kayıtları tutmakla görevlendirilir. Yana hayallerini gerçekleştirebilecek midir? Yoksa insanların önünde gülünç duruma düşmekten korktuğu için başka şeyler mi olacaktır?
Norit Krupi / Kurbağayı Yutmak
Letonya/2010/10:00/Renkli/Diyalogsuz/Canlandırma
Bir zamanlar bir kasabada bir takım “yuvarlak” entelektüeller yaşarmış. Akıllı, nazik, ileri görüşlü ve başarılılarmış. Başarılarının sırrı kurbağa yutabilmeleriymiş. Ancak bu kasabada bazı “kare” kafalılar da ikamet ediyormuş. Bunlar pragmatist ve gerçekçilermiş; iyiliğe iyilikle, kötülüğe kötülükle karşılık verir, kurbağa falan da yutmazlarmış. Kasabanın huzuru “kare”lerden birinin “yuvarlak”ların kurbağa yuttuklarını fark etmesiyle son bulmuş.
Underlife / Aşağıdaki Yaşam
Polonya/2010/8:32/Renkli/Diyalogsuz/Canlandırma
Atalarımızdan kalan yok etme içgüdüsü üzerine bir film olan Aşağıdaki Yaşam, yaşantımızı tanımlayan ve sınırlayan bilinçaltı koşulları üzerinden evrensel bir sorunsalı ortaya koyuyor. Başrolü de bir bebek arabasına veriyor.
Senelis / Büyükbaba
Litvanya/2010/11:22/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Bütün hayatını şehirde geçirmiş olan 23 yaşında genç bir adam çok uzun bir zaman sonra ani bir kararla büyükbabasını ziyarete gider. Büyükbabasının şehir dışındaki evinde gündelik işlerine devam ederken bir takım gizemli olaylar başlar. Genç adam aslında yanıtı çocukluğunda gizli olan bir bulmacayla karşı karşıya olduğunu anlar.
amber’11 Sanat ve Teknoloji Festivali
ÖTEKİ EKOLOJİ
10-13 Kasım
FİLM GÖSTERİMLERİ
10 KASIM PERŞEMBE
14.00
Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir, 2011
Yönetmen: İmre Azem / Türkiye-Almanya / 88’ / Türkçe; İngilizce altyazılı
Ekolojik eşikler, ekonomik eşikler, nüfus eşikleri aşılmış, sosyal uyum bozulmuş. İşte neoliberal kentleşmenin fotoğrafı: Ekümenopolis. Bu ilk uzun metrajlı belgeseliyle İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişim kadar dinamiklerini de sorgulayan İmre Azem, bizi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepelerine, Marmaray’ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete, bu uçsuz bucaksız kentte belki de yaşadığınız İstanbul’u yeniden keşfetmenizi sağlayacak uzun bir yolculuğa çıkartıyor.
16.00
Bir Zihin Ekolojisi, 2010
Yön: Nora Bateson / Kanada / 60’ / İngilizce, Türkçe altyazılı
Bir Zihin Ekolojisi antropolog, filozof, yazar, sistem teorisyeni ve yönetmen Gregory Bateson’un kızı Nora Bateson tarafından yapılmış sinemasal portresi. Film, Bateson’un 1930’larda Bali ve Yeni Gine’de çektiği film, fotoğraf, röportaj ve derslerinden bölümler içeriyor. Küçük kızı Nora, babasını içinde yaşadığımız karmaşık sistemlerin iç ilişkilerini bilimsel bir kesinlik ve hassas bir bütünsellikle inceleyen biri olarak anlatıyor.
17.30
Gizli Üçleme, 2008-2010
Yönetmen: Reynold Reynolds / Almanya / 34’ / Konuşmasız
Gizli Hayat (2008, 16 mm film ve fotoğraftan aktarma) Bir kadın canlanmaya başlayan apartman dairesinde hapistir. Düşünceleri kendisinden uzaklaşır ve bitkiler gibi çevresindeki boşlukta gelişen hayata takılır.
Gizli Makine (2009, 16 mm film ve fotoğraftan aktarma) Üçlemenin ilk filmi Gizli Hayat’ın başkahramanı kendisini ölçüp biçen zaman ve uzayda parçalarını karşılaştıran bir anti-kahramanla karşılaşır. Gizli Makine, hayatı çerçeveleyen önemsiz koşulları açımlayan üçlemenin ikinci filmidir.
Altı Kolay Parça (Almanya, 2010, 16 mm film ve fotoğraflardan aktarma) Gizli Üçleme’nin son bölümüdür. Film, sıra dışı öğretme yöntemiyle tanınan, yüzyılın en önemli fizikçilerinden Richard Feynman’ın “Altı Kolay Parça: Fiziğin Açıklamalı Temelleri” kitabına dayanıyor.
18.30
McLuhan’ın Uyanışı, 2002
Yönetmen: Kevin McMahon / Kanada / 94’ / İngilizce, Türkçe altyazılı
Yirminci yüzyılın en ünlü entelektüellerinden biri olan Marshall McLuhan’a göre dijital çağın sosyal, ruhsal, ekonomik ve ideolojik kişiliklerimize etkisi üzerine bir film. Teknolojinin hayatımızı değiştirmede oynadığı rolden etkilenen McLuhan’ın yarattığı “Global Köy” ve “Ortam mesajdır” zamanımızın en çok kullanılan ifadelerinden. Şimdi ölümünden 20 yıl sonra internetin, sanal ve kablosuz teknolojilerin yarattığı toz duman içinde, McLuhan’ın Uyanışı, McLuhan’ın hala geçerliliğini koruyan mesajlarını açıyor. Animasyondan özel efekte birçok medyayı bir araya getiren film, ünlü performans sanatçısı Laurie Anderson, akademisyenler Eric McLuhan, Neil Postman, Lewis Lapham ve ünlü gazeteci Patrick Watson’ın yorumlarıyla McLuhan’ı anlatıyor.
KONFERANS OTURUMLARI
12 KASIM CUMARTESİ
Yeni medya teorisyeni, Finli profesör Jussi Parikka medyanın doğası ve teknolojinin ekolojisi üzerine bir tema konuşması yapacak. Yeni medya sanatının, biyoteknolojilerin tartışılacağı oturuma Ömer Madra da bir konuşmayla katılacak. Günün diğer konuşmacıları ise Jamilah Ahmad, Anne Sophie Spanner Witzke, Brian Degger, Matteo Ciastellardi, Caterini Dinopoulou, Sozita Goudouna ve Koert Van Mensvoort.
13 KASIM PAZAR
Araştırmacı-bilim adamı Koert van Mensvoort’un gezegenimiz üzerindeki insan etkisi üzerine vereceği seminere Bir Zihin Ekolojisi filmiyle Amber’e katılan Nora Bateson da Skype üzerinden katılacak.
Konferans dili İngilizcedir, katılım ücretsizdir.
Program 10 Kasım Perşembe/İstanbul Modern Sinema Salonu |
Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir /Ecumenopolis: City Without Limits, 14.00 |
Bir Zihin Ekolojisi / An Ecology Of Mind, 16.00 |
Gizli Üçleme /The Secret Triology, 17.30 |
McLuhan’ın Uyanışı / McLuhan’s Wake,18.30 |
12 Kasım Cumartesi /İstanbul Modern Sinema Salonu |
Kayıt / 10.00 |
Tema Konuşması / Keynote, Jussi Parikka, 10.30 |
Kahve Arası / Coffee Break, 11.30 |
Panel 1 / Jamilah Ahmad, Anne Sophie Spanner Witzke, Brian Degger, 11.45 |
Öğle Arası / Lunch Break, 12.45 |
Tema Konuşması / Ömer Madra, 14.15 |
Panel 2 / Matteo Ciastellardi, Caterini Dinopoulu, Sozita Goudouna, Eva Kekou, 15.30 |
Kahve arası / 16.30 |
Davetli Konuşmacı / – Koert Van Mensvoort, 16.45 |
Açık tartışma / 17.45 |
13 Kasım Pazar/İstanbul Modern Sinema Salonu |
Seminer / Koert Van Mensvoort, 11.00 |
Öğle Arası / 12.00 |
Film sunumu / Nora Bateson, 13.30 |
Film gösterimi / Bir Zihin Ekolojisi – An Ecology of Mind, 14.00 |
Pera Fest
24-27 Kasım
“Sinemamızda Çokkültürlülük”
Yaşamın Sürüklediği Yerde – Erol Güney’in Öyküsü, 2011
Yönetmen: Banu Breddermann, 103’, Türkçe/İngilizce altyazılı
Belgesel, ülkesini terk etmek zorunda kaldığı 1955’ten beri Tel Aviv’de yaşayan 94 yaşındaki gazeteci, yazar ve çevirmen Erol Güney’in anılarından yola çıkıyor. Romantik bir gezgin ve gerçek bir dünya vatandaşı olan Güney’in büyüleyici yaşam öyküsü, yakın tarihe ve Türkiye’deki siyasi değişim sürecine taze bir bakış getiriyor. Belgesel, zaman içinde Erol Güney ile beraber izleyiciyi, Sovyet Devrimi’nden İstanbul’un entelektüel-sanat ortamına, oradan Yozgat’a ve günümüz İsrail’ine götürüyor.
Öteki Kasaba, 2010
Yönetmen: Nefin Dinç, 45′, Renkli, Türkçe/İngilizce altyazılı
Komşular neden kavga eder? Etnik gruplar arasında kin ve önyargılar nasıl doğar? Kin neden ve nasıl yeniden üretilir? Bu belgesel filmde geçmişte Yunanlıların ele geçirdiği Batı Anadolu’daki Birgi ve zamanında Osmanlıların elinde bulunan Mora’daki Dimitsana kasabalarının halkları, “öteki” tarafı nasıl gördüklerini anlatıyor.
Pera Güzeli, 2011
Yönetmen: Soner Sevgili, 53’, Renkli, Türkçe/İngilizce altyazılı
Belgesel, 1850-1950 yılları arasında İstanbul’da altın çağını yaşayan laternanın yeniden dirilişini konu ediniyor. Yunan piyano ustası Panos Ioannidis’in laterna yapımını anlatan film, sokak müzisyenlerinin ve kayıtların katkılarıyla laternanın yeniden İstanbul’daki gündelik yaşamın içine girişini anlatıyor.
Dostluğu Hatırlamak, 2011
Yönetmen: Sevinç Yeşiltaş, 140’, Türkçe/İngilizce altyazılı
Belgesel, Türk-Ermeni halklarının hikayesine bambaşka bir açıdan yaklaşıp, dostluğun haritasıyla yola çıkıyor. Anadolu’dan dünyanın dört bir tarafına savrulmuş bu dostluk hikâyesinin iki durağı var: Fransa, Valance ve Arjantin, Buenos-Aires. Dostluğu Hatırlamak, buralarda yaşayan Türkiye Ermenilerinin hikayelerini anlatıyor.
Kardeş Nereye?: Mübadele, 2011
Yönetmen: Ömer Asan, 59’, Renkli, Yunanca-Türkçe/İngilizce altyazılı
Kardeş Nereye?: Mübadele belgeseli, 1924 Mübadelesi öncesi ve sonrasında yaşanan insanlık dramını anlatıyor. Belgesel, Lozan Antlaşması’ndaki bir madde olan “mübadele” ile yüz binlerce insanın onayları alınmadan, ani bir kararla yurtlarından sürülüp, hiç tanımadıkları topraklara yerleştirilmesinin yarattığı ve etkisini halen sürdüren travmaları işaret ediyor.
7 Avlu
Yönetmen: Semir Aslanyürek, 100’, Renkli, yedi dilde, Türkçe altyazılı
Antakya’da avlular yüksek duvarlarla sokaktan ayrılır ve kapıları hep kapalıdır. Antakya’da her avlu ayrı bir dünyadır. Sakinleri Türk, Arap, Hıristiyan, Yahudi, Ermeni, Süryani, Rum, Alevi ve Sünni’dir. Ve her avluda ayrı bir dil konuşulur. Henüz otuzlu yaşlarına gelmemiş, üç çocuklu dul bir kadın olan Rum Eleni, kocasının ölümünden sonra insanlarla iletişim kurmak için her akşam bir bahaneyle mahalledeki avluları dolaşır. Mahallede aynı sokakta yedi avlu ve her avlunun da kendine özgü bir özelliği vardır: 1968 kuşağından sosyalistler, Ermeni bir aile, ölen karısının hayaletiyle yaşayan bir adam, avluda hazine arayan Arap bir aile…
“Çok Kültürlü Avrupa Sinemaları: İspanya”
Barselona, Bir Harita, 2007
Yönetmen: Ventura Pons, 90’
(Katalanca, İngilizce altyazılı)
Günümüz şehir yalnızlığından mustarip altı karakter, Barselona’da bir dairede yaşamaktadırlar. Uzun süredir evli bir çift, erkek kardeşleri ve üç kiracı: Fransızca dersleri veren sarışın bir kadın, güvenlik görevlisi olan eski bir futbolcu ve hamile bir Latin Amerikalı. Kadın kıyafetleri giymeyi seven eski bir opera kapıcısı olan yaşlı adam, binada yaşayan herkesi yanına çağırır ve binayı terk etmelerini ister. Zira yaşlı adam ölmektedir ve hayatının bu son anında yalnız kalmak istemektedir. Bir Akdeniz kentindeki bu eski binada karakterlerin ilişkilerine, aldatmalarına tanıklık ediyoruz.
Obaba, 2005
Yönetmen: Montxo Armendariz, 100’
(Baskça – İngilizce altyazılı)
25 yaşındaki Lourdes, Obaba topraklarına doğru bir yolculuğa çıkar. Yanında küçük bir kamera vardır. Bu kamerayla Obaba’nın, dünyasının ve insanlarının gerçekliğini yakalamanın, olan biteni, olduğu gibi kaydetmenin peşindedir. Fakat Obaba, Lourdes’in hayal ettiği yer değildir: orada yaşayan Merche, Ismael ve Tomas gibi insanlar peşlerini bırakmayan bir geçmişin gölgesinde yaşamaktadır. Onlar ve neşeli bir genç olan Miguel sayesinde, Lourdes, hayatlarındaki kalıntıları daha yakından tanıyacaktır: çocukluk ve olgunluk dönemlerini, geçmişlerini, şimdilerini ve artık hayalleri olmadan nasıl yaşadıklarını…
Marangozun Kalemi, 2003
Yönetmen: Anton Reixa, 109’
(Galiçyaca, İngilizce altyazılı)
Doktor Daniel Da Barca, kadınların oy hakkı olması gerektiğine inanan solcu bir aktivisttir. Sevgilisi Marisa Mallo ile birlikte gösterilere katılıp konuşmalar yaparken, ajan Herbal tarafından takip edildiğinden habersizdir. Falanjistler ülkeyi ele geçirdiklerinde, De Barca idealleri yüzünden tutuklanır ancak De Barca sıradan tutuklulardan biri değildir. Kültürü, uzlaşımı ve hayal gücü onu diğer tutuklular arasında popüler hale getirir. Bu arada Marisa’nın babası Don Benito onu falanjist bir teğmen ile evlendirmeye çalışmaktadır.
Fausto 5.0, 2001
Yönetmenler: Isidro Ortiz, Alex Ollee, Carlos Padrissa, 89’
(İspanyolca, İngilizce altyazılı)
Dr. Fausto ünlü bir onkoloji uzmanıdır. Hayatında işinden başka bir şeye yer yoktur; güzel asistanı Julia’nın ona olan ilgisinden bile habersizdir. Bir gün eski bir hastası olduğunu iddia eden Santos Vella ile karşılaşır. Adam, Fausto’nun yıllar önce midesini aldığını ve ona üç ay ömür biçtiğini, ama doktorların sözünü dinlemeyi bıraktıktan sonra iyileştiğini iddia etmektedir.Fausto ne yaparsa yapsın, yeni arkadaşından kurtulamaz.
Program:
24 Kasım Perşembe
Yaşamın Sürüklediği Yerde-Erol Güney’in Öyküsü 14.00
Barcelona, Bir Harita, 16.00
Öteki Kasaba, 18.00
Pera Güzeli, 19.00
25 Kasım Cuma
Dostluğu Hatırlamak, 14.00
Obaba, 16.00
26 Kasım Cumartesi
Kardeş Nereye? Mübadele, 14.00
27 Kasım Pazar
7 Avlu, 14.00
Marangozun Kalemi, 16.00
Fausto 5.0, 18.00
sinefesto.com/Barış Karabulut


Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “12 Punto TRT Senaryo Günleri”nde bu yıl uzun metrajlı film kategorisinde finale kalan 12 proje ile kısa film yapım ödülü kazanan 12 proje belli oldu.
Türkiye’de sinema sektörüne yönelik yapılan ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan “12 Punto TRT Senaryo Günleri”nin bu yılki finalistleri belirlendi. Bu yıl etkinliğin ön jürisinde Yazar-Yönetmen Biket İlhan, Yapımcı-Yönetmen Nazif Tunç, Senarist Hilal Çelenk, Yapımcı Müge Özen ve Yapımcı-Yönetmen Mehmet Bahadır Er yer aldı. Türk sinemasının önemli temsilcilerinden oluşan ön jüri, başvuran projeleri değerlendirerek etkinlikte yarışacak uzun metrajlı 12 projeyi seçti.
Bu yıl 12 Punto TRT Senaryo Günleri’ne, 126 uzun metrajlı proje başvurusu, 367 kısa metrajlı proje başvurusu geldi. Uluslararası ortak yapım ödülü için ise 14 proje başvurusu yapıldı. Ön jüri üyelerinin belirlediği 12 finalist proje arasında kariyerinin başındaki genç yönetmenlerle deneyimli sinemacılar bir arada yer alıyor.
12 finalist projenin sahipleri haziran ayında gerçekleşecek “12 Punto TRT Senaryo Günleri” kapsamında dünyanın en önemli senaryo danışmanları ile toplantılar yapacak, senaryolarını geliştirecek. Ayrıca, dünyanın en önemli pazarlama ve sunum danışmanları ile filmlerini potansiyel yatırımcılar, ortaklar, fon yöneticileri ve sinema endüstrisinin karar vericileri ile paylaşmanın püf noktalarına dair görüşmeler yapacak.
Toplantıların ardından dünya sinemasının önemli yönetmenleri ve önde gelen kuruluşlarının yöneticilerinden oluşan uluslararası jüri üyeleri 12 finalist proje arasından 4 projeye TRT Ortak Yapım Ödülü, 4 projeye TRT Ön Alım Ödülü verecek. 12 Punto TRT Senaryo Günleri Ödül Töreni’nde ayrıca bu yıl TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü kazanan projeler de açıklanacak.
Kısa Film Yapım Ödülü’nü kazanan projeler de belirlendi
“12 Punto TRT Senaryo Günleri”nde bu yıl ikinci kez verilecek olan TRT 2 Kısa Film Yapım Ödülü kazanan 12 proje de jüri üyeleri Senarist, Senaryo Danışmanı ve Akademisyen Öktem Başol, Film Eleştirmeni Alin Taşçıyan ve TRT 2 Sinema İçerikleri Editörü Mehmet Ali Karga tarafından belirlendi.
- TRT 2 Kısa Film Yapım Ödülü kazanan projelerin sahipleri haziran ayında gerçekleşecek etkinlikte senaryo danışmanlarıyla projelerini geliştirme fırsatı bulacak. Filmler, prodüksiyonlarının tamamlanmasının ardından TRT 2’de yayımlanacak.
- Etkinlik kapsamında her yıl Türk sinemasının bir usta ismine verilen “Ustaya Saygı TRT Ortak Yapım Ödülü” bu sene, Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Fikret” isimli yeni film projesine verilecek. “Ustaya Saygı TRT Ortak Yapım Ödülü” geçen yıl hayata geçirilmiş ve ilk kez “Kuru Otlar Üstüne” isimli son projesi ile Nuri Bilge Ceylan’a verilmişti.
12 Punto TRT Senaryo Günleri Finalist Projeler
- 11 Yıldız, Güneş ve Ay / Yönetmen: Emir Külal Haznevi / Yapımcı: Emrah Özkan Tellioğlu, Emir Külal Haznevi / Senarist: Emir Külal Haznevi
- Battal / Yönetmen: Semih Gülen, Mustafa Emin Büyükcoşkun / Yapımcı: Arda Çiltepe / Senarist: Semih Gülen, Mustafa Emin Büyükcoşkun
- Can Kuşu / Yönetmen: Abdullah Şahin / Yapımcı: Halil Kardaş / Senarist: Abdullah Şahin
- Gülizar / Yönetmen: Belkıs Bayrak / Yapımcı: Ayşe Şahinboy Doğan / Senarist: Öktem Başol, Belkıs Bayrak
- Gün Yüzü / Yönetmen: Banu Sıvacı / Yapımcı: Zeynep Koray / Senarist: Banu Sıvacı
- Harabe / Yönetmen: Senem Bay / Yapımcı: Senem Bay / Senarist: Senem Bay
- Kurban / Yönetmen: İsmail Güneş / Yapımcı: Aynur Güneş, İsmail Güneş / Senarist: İsmail Güneş
- Obruk / Yönetmen: Seyid Çolak / Yapımcı: Seyid Çolak / Senarist: Seyid Çolak, Güven Adıgüzel
- Ölüleri Yakma Cemiyeti / Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun / Yapımcı: Gülin Üstün / Senarist: Mahmut Fazıl Coşkun, Hakan Bıçakçı
- Rahmet / Yönetmen: Gözde Yetişkin, Emre Sert / Yapımcı: Suzan Güverte / Senarist: Gözde Yetişkin, Emre Sert
- Sus Payı / Yönetmen: Erden Kıral / Yapımcı: Murat Bayar / Senarist: Erden Kıral
- Tereddüt Çizgisi / Yönetmen: Selman Nacar / Yapımcı: Diloy Gülün, Burak Çevik / Senarist: Selman Nacar
12 Punto TRT Senaryo Günleri Kısa Film Yapım Ödülü Kazanan Projeler
- Affedersiniz / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Selim Şahintürk
- Aile / Yönetmen-Senarist: Murat Çetinkaya / Yapımcı: Murat Çetinkaya, Burak Kanısıcak
- Birlikte, Yalnız / Yönetmen-Senarist: Kasım Ördek / Yapımcı: Gürcan Erdemir, Karim Aitouna
- İleride Bir Karaltı Var / Yönetmen-Senarist: Umut Beşkırma / Yapımcı: Nihan Belgin
- Kayık / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Canan Yarsan
- Makas / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Mehmet Akif Güler
- Müzik ve ‘Ben’ / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Gamze Sarıkoca
- Rutubet / Yönetmen: Turan Haste / Yapımcı: Engin Cebiroğlu / Senarist: M.Furkan Daşbilek
- Taş / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Hüseyin Urcan
- Yüzleşme / Yönetmen-Senarist: İbrahim Halil Şahin / Yapımcı: Hüsamettin İstenci
- Yağmur / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Ramazan Ekmekçi
- Zemberek / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Recep Çavdar

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen ve sinemacılara uluslararası ortaklıların ilk adımlarını atmaları için fırsatlar yaratmaya devam eden Köprüde Buluşmalar’da ödüller çevrimiçi gerçekleştirilen bir törenle sahiplerini buldu. Köprüde Buluşmalar pandemi sebebiyle 2-9 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlendi.
Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar’da 17 uzun metraj ve 4 belgesel film ile 5 dizi projesinin sunumları yapıldı. Aynı zamanda post-prodüksiyonu devam eden 5 belgesel ve 2 uzun metraj filmin kapalı gösterimleri çevrimiçi ortamda 7-8-9 Nisan tarihlerinde gerçekleşti.
Köprüde Buluşmalar’da sinemacıların filmlerini tamamlamalarına destek olmak amacı ile verilen ödüller TRT’nin katkılarıyla düzenlenen atölyelerde sahiplerini buldu. Çevrimiçi olarak düzenlenen ödül duyurusu Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’ün Köprüde Buluşmalar ekibine, destekçilerine, ödül sponsorlarına, jüriye ve katılan tüm konuklara teşekkür ettiği konuşması ve Köprüde Buluşmalar Ödül sponsorlarının video mesajlarıyla başladı.
Work in Progress Ödülleri
- 30.0000 TL Anadolu Efes Ödülü, Kar ve Ayı filminin yönetmeni Selcen Ergun ve yapımcısı Nefes Polat’a verildi.
- Cine Chromatix Post-prodüksiyon Ödülü, Eat Your Catfish belgesel filminin yönetmen ve yapımcıları Senem Tüzen, Noah Amir Arjomand ve Adam Isenberg’e verildi.
- Foley Ödülü, Unutma Biçimleri filminin yönetmeni Burak Çevik’e ve yapımcısı Selman Nacar’a verildi.
- Fragmanhouse Ödülü, Kar ve Ayı filminin yönetmeni Selcen Ergun’a ve yapımcısı Nefes Polat’a verildi.
- Başka Sinema Ödülü, Hatıraların Gölgesinde filminin yönetmeni Şafak Şahin’e ve yapımcısı Emek Yıldırım Şahin’e sunuldu.
- Daire Creative Görsel Tasarım Ödülü Halime filminin yönetmeni ve yapımcısı Morteza Atabaki’ye takdim edildi.
Film Geliştirme Atölyesi Ödülleri Açıklandı
- Tereddüt Çizgisi projesinin yönetmeni Selman Nacarve yapımcıları Burak Çevik ve Diloy Gülün 50.000 TL değerindeki TRT Özel Ödülü’nü aldı.
- Salyangozlar projesinin yönetmeni Gülten Taranç ve yapımcısı Eylem Atakav 30.000 TL değerindeki Köprüde Buluşmalar Ödülü’nü aldı.
- 8000 Avro CNC Ödülü, Şerife Tavşan projesinin yönetmeni Tareq Daoud ve yapımcısı Çiğdem Mater’e takdim edildi.
- Mattepost Post-prodüksiyon- Online Ödülü, Road to Tokyo belgesel projesinin yönetmeni Efe Öztezdoğan’a ve yapımcıları Aslıhan Altuğ ve Haluk Koçak’a verildi.
- Postbıyık Ses Prodüksiyon Ödülü, The Eagle of Barwaq projesinin yönetmeni Kiarash Anvarive yapımcısı Sadaf Foroughi’ye verildi.
- Melodika Ses Ödülü, Sound Dreams of Istanbul projesinin yönetmeni Anıl Eraslan ve yapımcısı Kıvılcım Akay’a verildi.
- Kara Orman adlı projenin yönetmeni Nazlı Elif Durlu’ya ve yapımcısı Annamaria Aslanoğlu’na 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü verildi.
- Seyap Ödülü, Perşembe Gecesi Çok Karanlık projesinin yönetmeni Onur Sefer’e ve yapımcısı Tilbe Cana İnan’a verildi.
- Transilvania Pitch Stop Ödülü, Tussifed projesinin yapımcısı Kaan Ege’ye ve yönetmeni Doğu Akal’a verildi.

Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenen “Sinema Konuşmaları” bu yıl dijital platformlar, dizi ve film yapım hikayeleri, post-prodüksiyon ve güçlü kadın karakter yazımı gibi sektörün farklı konularına değiniyor. “Sinema Konuşmaları” etkinlik serisi 2-5 Nisan’da İKSV YouTube sayfasından canlı olarak çevrimiçi düzenlenecek.
İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen Köprüde Buluşmalar bu yıl 2-9 Nisan’da çevrimiçi olarak gerçekleşiyor. Köprüde Buluşmalar’da 10’u ilk film olmak üzere 17 uzun metraj ve 4 belgesel film projesinin, 5 dizi projesinin ve post-prodüksiyonu devam eden 5 belgesel ve 2 uzun metraj filmin sunumları çevrimiçi ortamlarda 7–8–9 Nisan tarihlerinde yapılacak. Köprüde Buluşmalar kapsamında gerçekleşen etkinlik, Türkiye ve yurtdışından uluslararası sektör profesyonellerini ağırlayacak.
Farklı başlıklara odaklanmak ve sektöre dair soruları birlikte düşünmek ve bu sorulara cevaplar aramak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik serisine katılım için onthebridge@iksv.org adresinden kayıt yapılması gerekmektedir.
Sinema Konuşmaları etkinliklerinin detaylı programına buradan da ulaşabilirsiniz.
-
Diziler1 gün önce
How I Met Your Mother Dizisinin Devamı Geliyor
-
Diziler6 gün önce
Yüzüklerin Efendisi Dizisinin Bütçesi Açıklandı
-
TV3 gün önce
Haftanın En Çok İzlenen Dizileri (11-17 Nisan 2021)
-
Türkiye3 gün önce
93. Oscar Ödül Töreni TRT 2’de İzlenecek
-
Festivaller4 gün önce
74. Cannes Film Festivali’nin Açılış Filmi Annette Oldu
-
TV'de Sinema6 gün önce
Bu Akşam Televizyonda Hangi Filmler Var?
-
Festivaller6 gün önce
40. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Filmleri Belli Oldu
-
Çocuk2 gün önce
TRT Çocuk’tan 23 Nisan Sürprizi