Etkinlikler
Akademİda’nın 2013 Film Atölyeleri İçin Başvurular Başladı!
Deneyimli ya da amatör sinemacıları alanında uzman isimlerle buluşturan Akademİda’nın 2013 atölyeleri için başvurular başladı.
Temmuz ve Ağustos aylarında yapılacak atölyelerde şimdilik kesinleşenler arasında;
Meltem Cumbul ile Eric Morris Metodu Oyunculuk Atölyesi (03 – 08 Temmuz) , Hüseyin Karabey ile Yapımcı Yönetmenlik Atölyesi (15 – 22 Temmuz), Altyazı dergisi ile Sinema Okur-Yazarlığı Atölyesi (12 – 19 Ağustos) ve Özcan Alper ile Türkiye’de İlk Film Yapmak Atölyesi (19 – 26 Ağustos) bulunuyor.
2010 yazında, dünyanın önde gelen sinema okullarından Columbia Üniversitesi’nden film profesörlerinin gerçekleştirdiği senaryo geliştirme atölyeleri ile temelleri atılan Akademİda’da bugüne dek Reha Erdem, Ümit Ünal, Fırat Yücel, Senem Aytaç, Meltem Cumbul, Özcan Alper gibi usta isimler sinema atölyeleri düzenledi.
Çanakkale Assos yakınlarındaki Kozlu Köyü’nün eşsiz doğası eşliğinde yapılan atölyeler sinema ile ilgilenen herkese uzman sinemacılarla birebir çalışma imkânı yaratıyor.
Sınırlı sayıda katılımcı kabul eden atölyelere kayıt yaptırmak için http://akademida.com/katilim/ sayfasındaki formu doldurabilir ya da info@akademida.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Meltem Cumbul ile Eric Morris Metodu
3 – 8 Temmuz 2013
Eric Morris metodunun İstanbul resmi eğitmeni olan Meltem Cumbul, profesyonel oyunculara yönelik bu atölyede, Eric Morris metodunu kullanarak özel bir çalışma gerçekleştirecektir. Bu çalışma Psikanaliz ve Stanislavski metotlarını da kullanarak “derinleşmenizi” sağlayan Eric Morris yaklaşımını, çeşitli uygulamalı alıştırmalarla geliştirecek, oyuncunun sürprizli olmasını sağlayan fütursuz olabilmeyi size öğretecektir.
Atölye başında genel olarak metod üzerinden geçilecek ve atölyenin geri kalanında karakter yaratmada ulaşım yöntemi olarak çok kuvvetli etki yaratabilen alt kişilik üzerinde çalışılacaktır. 4 gün sürecek program kontenjanı 7 kişi ile sınırlandırılmıştır.
Hüseyin Karabey ile Yapımcı Yönetmenlik Üzerine
15 – 22 Temmuz 2013
2008’de çektiği ilk uzun metraj filmi “Gitmek – Benim Marlon ve Brandom” filmiyle Türkiye ve dünyada pek çok ödül kazanan Hüseyin Karabey, yapımcılığını üstlendiği “Unutma Beni İstanbul” ve son filmi “Sesime Gel”den yola çıkarak kendi filminde yapımcı olan/olacak yönetmenler için sürecin detaylarını, sorun ve çözümlerini, incelemesini bu atölyede yapacak. Atölye detayları 10 Haziran’da açıklanacaktır.
Altyazı dergisi ile Sinema Okur – Yazarlığı
12 – 19 Ağustos 2013
Altyazı sinema dergisinin yayın kurulundan Nadir Öperli ve Övgü Gökçe’nin rehberliğinde yapılacak bu atölye, katılımcılarına, filmleri anlamlandırmak ve yeniden yorumlamak için kapsayıcı bir bakış kazandırmayı amaçlıyor. Atölyede, farklı dönem ve coğrafyalarda çıkacağımız gezinti sırasında birbirinden çarpıcı filmlere odaklanarak, sinema tarihine ve kuramına, türlere ve film analizine dair bir tartışma yürüteceğiz.
Özcan Alper ile Türkiye’de İlk Film Yapmak
19 – 26 Ağustos 2013
“Sonbahar” ve “Gelecek Uzun Sürer” filmlerinin yönetmeni Özcan Alper, “Bir fikirden bir filme senaryonun yolculuğu” adlı atölyede genel olarak ilk ya da ikinci uzun metraj (kurmaca yada belgesel) filmini gerçekleştirecek genç yönetmen ve yönetmen adayları ile deneyimlerini paylaşacak. Alper, bu sürece dair, film çekmeyi pratik bir süreçten çok teorik bir düşünme ve tartışmaya doğru götüren bir yaklaşım ve yöntemle karşılıklı öğrenme ve deneyim sürecinin paylaşıldığı bir atölye gerçekleştirecektir.
Akademİda
E-posta: info@akademida.com
Telefon: 0 533 395 22 85 (Duygu İzdeş)
Web: http://akademida.org/
www.twitter.com/akademida


Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “12 Punto TRT Senaryo Günleri”nde bu yıl uzun metrajlı film kategorisinde finale kalan 12 proje ile kısa film yapım ödülü kazanan 12 proje belli oldu.
Türkiye’de sinema sektörüne yönelik yapılan ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan “12 Punto TRT Senaryo Günleri”nin bu yılki finalistleri belirlendi. Bu yıl etkinliğin ön jürisinde Yazar-Yönetmen Biket İlhan, Yapımcı-Yönetmen Nazif Tunç, Senarist Hilal Çelenk, Yapımcı Müge Özen ve Yapımcı-Yönetmen Mehmet Bahadır Er yer aldı. Türk sinemasının önemli temsilcilerinden oluşan ön jüri, başvuran projeleri değerlendirerek etkinlikte yarışacak uzun metrajlı 12 projeyi seçti.
Bu yıl 12 Punto TRT Senaryo Günleri’ne, 126 uzun metrajlı proje başvurusu, 367 kısa metrajlı proje başvurusu geldi. Uluslararası ortak yapım ödülü için ise 14 proje başvurusu yapıldı. Ön jüri üyelerinin belirlediği 12 finalist proje arasında kariyerinin başındaki genç yönetmenlerle deneyimli sinemacılar bir arada yer alıyor.
12 finalist projenin sahipleri haziran ayında gerçekleşecek “12 Punto TRT Senaryo Günleri” kapsamında dünyanın en önemli senaryo danışmanları ile toplantılar yapacak, senaryolarını geliştirecek. Ayrıca, dünyanın en önemli pazarlama ve sunum danışmanları ile filmlerini potansiyel yatırımcılar, ortaklar, fon yöneticileri ve sinema endüstrisinin karar vericileri ile paylaşmanın püf noktalarına dair görüşmeler yapacak.
Toplantıların ardından dünya sinemasının önemli yönetmenleri ve önde gelen kuruluşlarının yöneticilerinden oluşan uluslararası jüri üyeleri 12 finalist proje arasından 4 projeye TRT Ortak Yapım Ödülü, 4 projeye TRT Ön Alım Ödülü verecek. 12 Punto TRT Senaryo Günleri Ödül Töreni’nde ayrıca bu yıl TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü kazanan projeler de açıklanacak.
Kısa Film Yapım Ödülü’nü kazanan projeler de belirlendi
“12 Punto TRT Senaryo Günleri”nde bu yıl ikinci kez verilecek olan TRT 2 Kısa Film Yapım Ödülü kazanan 12 proje de jüri üyeleri Senarist, Senaryo Danışmanı ve Akademisyen Öktem Başol, Film Eleştirmeni Alin Taşçıyan ve TRT 2 Sinema İçerikleri Editörü Mehmet Ali Karga tarafından belirlendi.
- TRT 2 Kısa Film Yapım Ödülü kazanan projelerin sahipleri haziran ayında gerçekleşecek etkinlikte senaryo danışmanlarıyla projelerini geliştirme fırsatı bulacak. Filmler, prodüksiyonlarının tamamlanmasının ardından TRT 2’de yayımlanacak.
- Etkinlik kapsamında her yıl Türk sinemasının bir usta ismine verilen “Ustaya Saygı TRT Ortak Yapım Ödülü” bu sene, Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Fikret” isimli yeni film projesine verilecek. “Ustaya Saygı TRT Ortak Yapım Ödülü” geçen yıl hayata geçirilmiş ve ilk kez “Kuru Otlar Üstüne” isimli son projesi ile Nuri Bilge Ceylan’a verilmişti.
12 Punto TRT Senaryo Günleri Finalist Projeler
- 11 Yıldız, Güneş ve Ay / Yönetmen: Emir Külal Haznevi / Yapımcı: Emrah Özkan Tellioğlu, Emir Külal Haznevi / Senarist: Emir Külal Haznevi
- Battal / Yönetmen: Semih Gülen, Mustafa Emin Büyükcoşkun / Yapımcı: Arda Çiltepe / Senarist: Semih Gülen, Mustafa Emin Büyükcoşkun
- Can Kuşu / Yönetmen: Abdullah Şahin / Yapımcı: Halil Kardaş / Senarist: Abdullah Şahin
- Gülizar / Yönetmen: Belkıs Bayrak / Yapımcı: Ayşe Şahinboy Doğan / Senarist: Öktem Başol, Belkıs Bayrak
- Gün Yüzü / Yönetmen: Banu Sıvacı / Yapımcı: Zeynep Koray / Senarist: Banu Sıvacı
- Harabe / Yönetmen: Senem Bay / Yapımcı: Senem Bay / Senarist: Senem Bay
- Kurban / Yönetmen: İsmail Güneş / Yapımcı: Aynur Güneş, İsmail Güneş / Senarist: İsmail Güneş
- Obruk / Yönetmen: Seyid Çolak / Yapımcı: Seyid Çolak / Senarist: Seyid Çolak, Güven Adıgüzel
- Ölüleri Yakma Cemiyeti / Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun / Yapımcı: Gülin Üstün / Senarist: Mahmut Fazıl Coşkun, Hakan Bıçakçı
- Rahmet / Yönetmen: Gözde Yetişkin, Emre Sert / Yapımcı: Suzan Güverte / Senarist: Gözde Yetişkin, Emre Sert
- Sus Payı / Yönetmen: Erden Kıral / Yapımcı: Murat Bayar / Senarist: Erden Kıral
- Tereddüt Çizgisi / Yönetmen: Selman Nacar / Yapımcı: Diloy Gülün, Burak Çevik / Senarist: Selman Nacar
12 Punto TRT Senaryo Günleri Kısa Film Yapım Ödülü Kazanan Projeler
- Affedersiniz / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Selim Şahintürk
- Aile / Yönetmen-Senarist: Murat Çetinkaya / Yapımcı: Murat Çetinkaya, Burak Kanısıcak
- Birlikte, Yalnız / Yönetmen-Senarist: Kasım Ördek / Yapımcı: Gürcan Erdemir, Karim Aitouna
- İleride Bir Karaltı Var / Yönetmen-Senarist: Umut Beşkırma / Yapımcı: Nihan Belgin
- Kayık / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Canan Yarsan
- Makas / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Mehmet Akif Güler
- Müzik ve ‘Ben’ / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Gamze Sarıkoca
- Rutubet / Yönetmen: Turan Haste / Yapımcı: Engin Cebiroğlu / Senarist: M.Furkan Daşbilek
- Taş / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Hüseyin Urcan
- Yüzleşme / Yönetmen-Senarist: İbrahim Halil Şahin / Yapımcı: Hüsamettin İstenci
- Yağmur / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Ramazan Ekmekçi
- Zemberek / Yönetmen-Yapımcı-Senarist: Recep Çavdar

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen ve sinemacılara uluslararası ortaklıların ilk adımlarını atmaları için fırsatlar yaratmaya devam eden Köprüde Buluşmalar’da ödüller çevrimiçi gerçekleştirilen bir törenle sahiplerini buldu. Köprüde Buluşmalar pandemi sebebiyle 2-9 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlendi.
Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar’da 17 uzun metraj ve 4 belgesel film ile 5 dizi projesinin sunumları yapıldı. Aynı zamanda post-prodüksiyonu devam eden 5 belgesel ve 2 uzun metraj filmin kapalı gösterimleri çevrimiçi ortamda 7-8-9 Nisan tarihlerinde gerçekleşti.
Köprüde Buluşmalar’da sinemacıların filmlerini tamamlamalarına destek olmak amacı ile verilen ödüller TRT’nin katkılarıyla düzenlenen atölyelerde sahiplerini buldu. Çevrimiçi olarak düzenlenen ödül duyurusu Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’ün Köprüde Buluşmalar ekibine, destekçilerine, ödül sponsorlarına, jüriye ve katılan tüm konuklara teşekkür ettiği konuşması ve Köprüde Buluşmalar Ödül sponsorlarının video mesajlarıyla başladı.
Work in Progress Ödülleri
- 30.0000 TL Anadolu Efes Ödülü, Kar ve Ayı filminin yönetmeni Selcen Ergun ve yapımcısı Nefes Polat’a verildi.
- Cine Chromatix Post-prodüksiyon Ödülü, Eat Your Catfish belgesel filminin yönetmen ve yapımcıları Senem Tüzen, Noah Amir Arjomand ve Adam Isenberg’e verildi.
- Foley Ödülü, Unutma Biçimleri filminin yönetmeni Burak Çevik’e ve yapımcısı Selman Nacar’a verildi.
- Fragmanhouse Ödülü, Kar ve Ayı filminin yönetmeni Selcen Ergun’a ve yapımcısı Nefes Polat’a verildi.
- Başka Sinema Ödülü, Hatıraların Gölgesinde filminin yönetmeni Şafak Şahin’e ve yapımcısı Emek Yıldırım Şahin’e sunuldu.
- Daire Creative Görsel Tasarım Ödülü Halime filminin yönetmeni ve yapımcısı Morteza Atabaki’ye takdim edildi.
Film Geliştirme Atölyesi Ödülleri Açıklandı
- Tereddüt Çizgisi projesinin yönetmeni Selman Nacarve yapımcıları Burak Çevik ve Diloy Gülün 50.000 TL değerindeki TRT Özel Ödülü’nü aldı.
- Salyangozlar projesinin yönetmeni Gülten Taranç ve yapımcısı Eylem Atakav 30.000 TL değerindeki Köprüde Buluşmalar Ödülü’nü aldı.
- 8000 Avro CNC Ödülü, Şerife Tavşan projesinin yönetmeni Tareq Daoud ve yapımcısı Çiğdem Mater’e takdim edildi.
- Mattepost Post-prodüksiyon- Online Ödülü, Road to Tokyo belgesel projesinin yönetmeni Efe Öztezdoğan’a ve yapımcıları Aslıhan Altuğ ve Haluk Koçak’a verildi.
- Postbıyık Ses Prodüksiyon Ödülü, The Eagle of Barwaq projesinin yönetmeni Kiarash Anvarive yapımcısı Sadaf Foroughi’ye verildi.
- Melodika Ses Ödülü, Sound Dreams of Istanbul projesinin yönetmeni Anıl Eraslan ve yapımcısı Kıvılcım Akay’a verildi.
- Kara Orman adlı projenin yönetmeni Nazlı Elif Durlu’ya ve yapımcısı Annamaria Aslanoğlu’na 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü verildi.
- Seyap Ödülü, Perşembe Gecesi Çok Karanlık projesinin yönetmeni Onur Sefer’e ve yapımcısı Tilbe Cana İnan’a verildi.
- Transilvania Pitch Stop Ödülü, Tussifed projesinin yapımcısı Kaan Ege’ye ve yönetmeni Doğu Akal’a verildi.

Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenen “Sinema Konuşmaları” bu yıl dijital platformlar, dizi ve film yapım hikayeleri, post-prodüksiyon ve güçlü kadın karakter yazımı gibi sektörün farklı konularına değiniyor. “Sinema Konuşmaları” etkinlik serisi 2-5 Nisan’da İKSV YouTube sayfasından canlı olarak çevrimiçi düzenlenecek.
İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen Köprüde Buluşmalar bu yıl 2-9 Nisan’da çevrimiçi olarak gerçekleşiyor. Köprüde Buluşmalar’da 10’u ilk film olmak üzere 17 uzun metraj ve 4 belgesel film projesinin, 5 dizi projesinin ve post-prodüksiyonu devam eden 5 belgesel ve 2 uzun metraj filmin sunumları çevrimiçi ortamlarda 7–8–9 Nisan tarihlerinde yapılacak. Köprüde Buluşmalar kapsamında gerçekleşen etkinlik, Türkiye ve yurtdışından uluslararası sektör profesyonellerini ağırlayacak.
Farklı başlıklara odaklanmak ve sektöre dair soruları birlikte düşünmek ve bu sorulara cevaplar aramak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik serisine katılım için onthebridge@iksv.org adresinden kayıt yapılması gerekmektedir.
Sinema Konuşmaları etkinliklerinin detaylı programına buradan da ulaşabilirsiniz.
-
Etkinlikler4 gün önce
“12 Punto TRT Senaryo Günleri 2021″in Finalistleri Belli Oldu
-
TV3 gün önce
Haftanın En Çok İzlenen Dizileri (4-10 Nisan 2021)
-
Etkinlikler6 gün önce
Köprüde Buluşmalar Ödülleri Sahiplerini Buldu
-
Film1 gün önce
Taika Waititi’nin Seslendirdiği Save Ralph Büyük İlgi Topladı
-
TV1 gün önce
Seksenler Dizisine Zeynep Demirel Dahil Oldu
-
TV4 gün önce
Mehmet Günsür İtalyan Dizisinde
-
Ödüller4 gün önce
74. BAFTA Ödülleri Sahiplerini Buldu
-
Liste6 gün önce
Polis Adaylarını Aşka Getirecek Filmler